Särskild debatt om ordningsläget i svensk skola.

 


Lärarförbundet har nyligen släppt en ny och omfattande rapport om lärares utsatthet för hot och våld i skolväsendet. Rapportens titel är ”Håll käften kärring” – och det är dessvärre en mycket talande titel för vad som framkommer i de nya undersökningarna de låtit göra. 

 

Trots att den svenska skolan är en av våra i särklass viktigaste institutioner i samhället har regeringen inte agerat tillräckligt för att stärka varken elevernas eller lärarnas trygghet och möjlighet att skapa studiero. Den nya rapporten visar att det inte bara handlar om att det är lite stökigt på vissa lektioner – tvärtom visar den att hela varannan lärare har utsatts för fysiskt våld av elever.

 

Det är inte konstigt att det är svårt att rekrytera nya eller behålla erfarna lärare i ett skolsystem där alla gränser för vad lärare förväntas utsätta sig för har passerats med råge. Hela 72 procent av lärarna säger att de utsatts för verbalt våld minst en gång de senaste åren av en elev. Och som om inte det vore illa nog, så blir många lärare även utsatta för kränkande behandling av elevernas föräldrar. 

 

Att lärare är så utsatta på sina arbetsplatser får så klart konsekvenser. Utöver att många väljer bort läraryrket på grund av arbetsmiljön i den svenska skolan, så funderar även många yrkesverksamma lärare på att lämna. 

 

Till det ska sägas att 40 000 utbildade lärare redan har lämnat yrket enligt SCB. Om alla färdigutbildade lärare som lämnat skolan återgick till att undervisa i våra klassrum hade vi inte haft någon lärarbrist att tala om. Att försöka lösa lärarbristen genom “fler platser på lärarutbildningarna” är att börja i fel ände: Först måste vi säkerställa att skolan blir en trygg och säker platser för både elever och lärare.


Med anledning av detta har jag idag lämnat in en begäran till talmannen om en s k särskild debatt i Riksdagen om just detta. 





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Lagring av trafikdata och bötesbrott

Värna den som skapar - inte den som stjäl.

Eleverna har rätt till en likvärdig skola - det är dags att förstatliga skolan!