Rättsstaten är det svenskaste vi har

Jag skrev en kort artikel i Nerikes Allehanda i måndags om några av de svåra utmaningar vi har för att minska brottsligheten och öka tryggheten i Sverige. 


Rättsstaten är det svenskaste vi har

Tobias Andersson (SD) rasar i
NA över brottsutvecklingen. Vad gäller grova brott, gängbrottsligheten och storskaliga välfärdsbrott är det lätt att hålla med. Men han missar att brottsligheten på många områden minskat. Unga människor idag är generellt sett avsevärt mindre kriminella än när Andersson själv gick i grundskolan. I sak förtjänar dock hans artikel några kommentarer.

 

Liberalerna arbetar för att alla dömda ska avtjäna sina straff i sina hemländer och svenska medborgare ska i regel avtjäna sina straff i Sverige.  Det finns inget hinder att vi hyr anstaltsplatser utomlands för icke svenska medborgare, men allt talar för att det kostar mer på sikt än att vi bygger ut moderna och kostnadseffektiva svenska anstalter.

 

Anonyma vittnen är fullt tänkbart men används sällan i de länder möjligheten finns idag, vilket Europarådet visar på, men visst går det. Den fria bevisprövningen innebär att det kan vara stödbevisning i enstaka fall. Kronvittnen däremot, där den som lämnar mer teknisk bevisning, är starkt önskvärt och snart en verklighet.

 

Det viktigaste framöver är att bättre och effektivare bekämpa brottsvinster genom att staten enklare kan förverka egendom från den som de facto nolltaxerar, begår grova brott men ändå besitter egendom med stort värde. Klockor, guldarmband, bilar, båtar, märkeskläder etc. Här har en del gjorts, men mer finns att göra. När kriminella inte kan leva på sina brott upphör intresset att begå dem.

 

Liberalerna arbetar för 10 000 fler poliser till 2029 för att nå upp till EU-snittet. Poliser är ju allra bäst när de kan förhindra brott och idag saknas det tusentals områdespoliser. Tyvärr tar det tid att utbilda och sannolikt är det omöjligt att få fram fler än 1000 nya poliser netto per år. Detta trots att vi medverkat till att det nu finns fem polisutbildningar i Sverige. Dessutom krävs ännu fler bl a åklagare och domare för att rättsstaten ska hänga samman. Under tiden vi bygger upp polisen ser vi gärna att kommunerna får stöd att fortsätta utveckla verksamheten med egna trygghetsvakter under polisiär ledning, så som det nu fungerar i Örebro kommun.

 

När det gäller att kunna använda särskilda tillfälliga kontrollområden för visitation om polisen har information om en akut förestående gänguppgörelse eller om ett upplopp pågår har jag en samsyn med SD och andra oppositionspartier. Detta är också något som rikspolischefen pekat ut som viktigt för att minska mördandet på våra gator.

 

Det svenskaste vi har är faktiskt rättsstaten och den behöver självklart utvecklas i takt med samhället. Teknisk utveckling och förändringar i brottsligheten kräver nya medel för brottsbekämpningen. Straffrätten är relevant för de flesta människor, men alltför irrelevant för livsstilskriminella, oavsett om det beror på empatilösa grova gängkriminella eller personer vars brottsliga gärningar drivs av missbruk. Det måste vara tydligt att även rättstryggheten är en del där fler känner att de kan skyddas mot den som väljer brottets väg. För det fall vi ändå drabbas så ska de brottsbekämpande myndigheterna ha rimliga chanser att klara upp brottet och vi som brottsoffer ska ha rätt till rejäla skadestånd. 

 

Viktigast är dock att vi jobbar långsiktigt med trygghet genom humanitära svenska värderingar, då måste vi börja i skolan. Det finns bara ett fungerande vaccin mot brottslighet och det är att unga klarar skolan. Något som uppenbart måste paras med sociala satsningar för integration, jobb, meningsfull fritid och psykiatri. Här måste SD och Andersson rycka upp sig för att det ska bli långsiktig effekt av nödvändiga straffskärpningar, nya verktyg och fler poliser.

Johan Pehrson (L)

Rättspolitisk talesperson

 


 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Lagring av trafikdata och bötesbrott

Värna den som skapar - inte den som stjäl.

Eleverna har rätt till en likvärdig skola - det är dags att förstatliga skolan!