Fotbollsvåldet.

I fredags besökte Liberalerna i Örebro kommun ÖSK Fotboll för att diskutera idrottspolitik i allmänhet och läget för fotbollen i synnerhet. Jerker, Wilhelm och jag hade en bra diskussion med Simon Åström som är VD hos ÖSK Fotboll.
En stor del av samtalet var inriktat på vad kommunen kan göra, inte minst vad gäller att finna rättvisa stödformer, allt för en starkare idrott i kommunen och länet.
Vi kom dock även in på frågan om våld som kopplas till idrotten. Här är läget i Örebro för närvarande relativt lugnt och det förebyggande arbetet har gett resultat kombinerat med de senaste årens skärpta lagstiftning. För närvarande är det t ex endast två personer med tillträdesförbud från Örebro. Samarbetet med supportrarna fungerar bra. Det är inte en slump att t ex AIK spelar sin avslutningsmatch för säsong i Örebro i år igen. Det går inte smärtfritt, inte minst är narkotikabruket en stor riskfaktor, men ÖSK och polisen i länet får ett gott betyg och anses kunna hantera utmaningarna kanske bland de bästa i Sverige. Men det är knappast lugnt på alla håll. Te x var det i helgen stort slagsmål vid Årsta dansbana utanför Stockholm med ett hundratal s k huliganer inblandade.


För det fall att problemen skulle öka igen så finns ytterligare verktyg att ta till. Allt från personliga biljetter, hårdare alkoholkontroller eller tom anmälningsplikt för personer med tillträdesförbud. Alla var helt överens att fotbollen är till för alla som älskar idrott, inte de som söker våld.


En stor utmaning är att polisen inte har möjlighet att prioritera de brott som sker kring eller på arena trots anmälningar från elitklubbarna. Våldsverkarna kan helt enkelt fortsätta sin brottslighet trots kanske säkrade bevis i form av bilder eller videoupptagningar. Det innebär såklart en frustration hos klubbarna säkerhetsansvariga, men hos hela ledningen för klubben.


Vi diskuterade också vad Örebro kommun kan göra genom var tydlig i sin beställning till polisen när det gäller vilka priortieringar vi vill se tillsammans. Dessutom bör socialtjänsten kunna fylla en roll för att möta unga på glid in i en destruktiv supporterkultur.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Större partier måste ta ett större ansvar

Antisemitism

Liberalt vägval