Stärk brottsoffren!

 

Denna artikel publicerades i NA den 13 januari 2022.


Liberalerna står på de utsattas sida

 

Ledaren i Nerikes Allehanda (NA) frågar sig 3 januari vad Liberalerna håller på med? Jo vi balanserar integritet och öppenhet i kampen mot den grova brottsligheten. Vi står på de mest utsattas sida när vi letar lösningar på den grova brottslighetens framfart. Det gäller de brottsoffer och andra bevispersoner (ofta vittnen) som förutom att varit utsatt för – eller bevittnat brott – även hotas till tystnad med hot om våld eller faktisk död.

 

Den svenska rättsstaten är sedan flera år satt under stor press. Mördandet och skjutande har blivit en lika tragisk som vidrig vardag. Den grova brottsligheten äter sig in allt djupare in i våra välfärdssystem, i företag och är i grunden systemhotande mot vår demokrati som vi känner den. Våldet mot barn och kvinnor fortsätter att förstöra och begränsa livschanser. Liberalerna har lagt fram mängder av förslag, en del har genomförts, för att såväl långsiktigt minska grogrunden för den grova brottsligheten, men också avseende mer effektiva tvångsmedel och relevanta straff för de personer som väljer att ställa sig helt utanför den del av samhällskontraktet som vi återfinner i vår lagstiftning.

 

Hotbilden är ofta allra starkast under perioden mellan att åtalet väcks och att domen avkunnas

I dag finns det möjlighet för åklagare och domstol att sekretesskydda personuppgifterna för målsägande i vissa integritetskänsliga brott, till exempel sexualbrott. Är det något som NA är emot? Men den skyddsmöjligheten finns inte generellt i brottmål när det kan finnas en konkret och allvarlig hotbild mot målsäganden eller vittnen. Detta är högst relevant vid utredningar och senare åtal kring grov och gängrelaterad brottslighet.

 

När åtalet väcks offentliggörs deras identiteter genom förundersökningsprotokollet, vilket ökar risken för att de kan utsättas för övergrepp i rättssak eller på annat sätt påverkas inför förhandlingen. Hotbilden är ofta allra starkast under perioden mellan att åtalet väcks och att domen avkunnas.

För att skydda bevispersoner bättre än i dag bör det införas en sekretessgrund som möjliggör för vittnen och målsäganden att få sina personuppgifter sekretessbelagda i rättsfall med särskild hotbild, såsom vid gängrelaterade grova brott. Det betyder att den som begär ut förundersökningen inte får del av deras namn eller andra personuppgifter. Vid rättegången ska deras vittnesmål också kunna avläggas bakom stängda dörrar, det vill säga utan åhörare.

 

Ökat integritetsskydd för till exempel vittnen står inte i motsats till hundra fler områdespoliser i Örebro. Den åtalade och dennes advokat ska liksom i dag få del av hela förundersökningen inklusive personuppgifter. Förslaget inskränker alltså inte parternas rätt att få veta identiteten. Däremot ger denna integritetsförstärkning ett starkare skydd för bevispersoner genom att det inte blir möjligt för utomstående att ta reda på identiteten. Vid utredningar om allvarliga brott är den misstänkte/ åtalade ofta häktad med restriktioner. Vilket innebär hen inte ska kunna läcka uppgifter under pågående rättsprocess så att andra gängmedlemmar kan hota eller på andra sätt hota bevisperson, dess familj eller andra närstående. Den offentliga försvararen har självklart också sekretess gentemot omgivningen.

 

Ökat integritetsskydd för till exempel vittnen står inte i motsats till hundra fler områdespoliser i Örebro, skärpta straff för just övergrepp i rättssak eller stärkta vittnesskyddsprogram. Eller för viktiga och omfattande sociala insatser för att lyfta människors livschanser i Sveriges utsatta områden. Det är liberal politik. NA kallar sig liberal. Men har på senare år visat upp en fenomenal oförmåga att förhålla sig till den parlamentariska verkligheten, att stå på brottsoffrens sida eller nyanserat beskriva Liberalernas politik på olika nivåer. Att NA är oberoende går dock inte att ifrågasätta, utom möjligen vad gäller dess entonighet.

 

Johan Pehrson (L)

riksdagsledamot Örebro län

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Lagring av trafikdata och bötesbrott

Värna den som skapar - inte den som stjäl.

Eleverna har rätt till en likvärdig skola - det är dags att förstatliga skolan!