Reflektion om brandkatastrofen och träden som brinner

Över naturen styr vi inte. Jobbigt för primater som oss att ta till sig både individuellt och kollektivt. Vi kan däremot förstöra naturen så gott vi kan, eller tvärtom.
Ja bränderna sätter igång det sämsta och det bästa hos oss människor. Några vill ta poänger. Inte minst vi som söker medborgarnas förtroende om någon månad. Medborgarna verkar ju så långt in i opinionsmätningar i juli 2018 belöna de enkla lösningarna - den s k populismen. Så det är lätt att falla dit. Nästa gång får ”vi” ”skäll” för att vi har för få särskiljande drag. De olika falska fakta, falska historiebeskrivningar och falska avsändare vi möter skapar en farlig aggressiv extas i sociala medier. Även i detta ämne. Har vi sagt nej till Ryssland?. Vinnare vet ni vilka det är.
Det bästa är ändå att se att vårt internationella samarbete inom EU fungerar och får manifesteras. Tycker jag. Tillsammans blir vi starkare. Ensamma är vi just bara ensamma. Även när träden brinner. Plus alla individuella stora insatser av professionella och vanliga ansvarstagande människor. De senare är trots allt i majoritet i samhällsbygget. Jag tror dock att träden som brinner står för något mer än ekonomiska värden som går upp i lågor, eller en rimligen tilltagande klimatångest eller en berättelse om hjältar och antihjältar (hur fan kan folk grilla trots grillförbud).
Det finns så mycket mänsklighet i förmågan att älska träd, så många minnen från den vår första tid av förundran, så mycket kraft i att känna sig obetydlig mitt i naturen. Ja det handlar om våra minnen av träden vi mött, deras oberörda värdighet och ”kärleken” vi känner till dem lär oss ju samtidigt hur små vi är och de lär oss även att vi förtjänar att leva, bland annat därför att vi har förmågan att uppfatta en skönhet (i träden som gör skogen) vi människor inte har skapat. (Det sista fritt efter Muriel Barbery)

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Lagring av trafikdata och bötesbrott

Värna den som skapar - inte den som stjäl.

Eleverna har rätt till en likvärdig skola - det är dags att förstatliga skolan!