Alliansen pressar regeringen om rättspolitiken


 

 
Justitieutskottet har idag justerat budgetbetänkandet för 2015, efter att regeringen misslyckats med att få stöd för sin budget i riksdagen. Justitieutskottet föreslår på Alliansens initiativ fyra viktiga tillkännagivanden till regeringen. Förutom att vi antagit Alliansens budget om 40,8 miljarder till rättsväsendet som helhet varav 21,1 miljarder till Polisen.

 
Justitieutskottet kräver att regeringen ska redovisa vilka åtgärder man vidtagit för att öka antalet lokala poliser. Arbetet mot bostadsinbrott och brottslighet av djurrättsaktivister ska ges ökad tyngd och regeringen ska vidta ytterligare åtgärder för att stärka rättsväsendets kompetens i arbetet mot brottslighet på nätet. S, V och MP är emot skärpta straff för bostadsinbrott och att rättsväsendet i högre grad än idag ska prioritera arbetet mot djurrättsaktivister som begår grova brott.

 
 Alliansen och justitieutskottet vill att regeringen ska prioritera arbetet mot bostadsinbrott. Vi återkommer till ett ärende om skärpta påföljder till dessa allvarliga brott. Vi vill att den nya polisorganisationen ska bidra till att det lokala inflytandet inom polisen ökar. Vi behöver fler synliga och närvarande poliser i hela landet. Justitieutskottet begär därför att regeringen ska återkomma till riksdagen med en redovisning av vad man gör för att öka polisens lokala närvaro i enlighet med polisreformens intentioner.

-           
Rättsväsendet måste i betydligt högre grad än idag prioritera arbetet mot de djurrättsaktivister som begår grova brott. Regeringen måste se över vilka möjligheter som finns för att erbjuda ett bättre skydd för dem som utsätts för hot och skadegörelse säger Internet innebär stora utmaningar när det gäller att bekämpa brott. Bluffakturor, identitetsstölder och grooming är några exempel. Det behövs nya metoder och kunskap hos polis och rättsväsende, men också modernare lagstiftning. Det är därför bra att utskottet tillkännager för regeringen att rättsväsendets kompetens i arbetet mot brott på nätet behöver stärkas.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Lagring av trafikdata och bötesbrott

Värna den som skapar - inte den som stjäl.

Eleverna har rätt till en likvärdig skola - det är dags att förstatliga skolan!