Lexbase kritiserat av unga KRIS i Almedalen

I januari i år öppnade den mycket omdebatterade sajten Lexbase. Via databasen kunde man enkelt se om t.ex ens grannar fanns med i en tingsrättsdom genom röda prickar på Sverigekartan. Efter massiv kritik fick sajten stänga ner efter bara några dagar. Framförallt kritiserades sajten för att vara integritetskränkande. Nu är Lexbase igång igen.

Ett stort problem med Lexbase är den sätter käppar i hjulet för unga människor som har ett förflutet med kriminalitet och droger. De får det svårare att lämna detta livet bakom sig och skaffa sig ett jobb och nya möjligheter. I en kampanj i Almedalen kräver unga KRIS att tjänsten stängs.

Jag håller helt med unga KRIS om att Lexbase borde stängas. Nu tillsätts en utredning för att se om man kan ändra lagen så att sådana här sajter kan stoppas. Kommittén har i uppgift att titta på tänkbara grundlagsförändringar, det är inte meningen med våra grundlagar att skydda den här typen av verksamheter.
Jag menar att Lexbase och liknande verksamheter riskerar att skada människor, och det kan heller inte uteslutas att det finns felaktigheter som sprids. Dessa "tjänster" leder också till att människor kanske inte kan lämna ett tidigare mindre lyckat liv med kriminalitet bakom sig, det blir en form av uthängninsverksamhet som inte hör hemma i den svenska rättsstaten.
Lyssna gärna på intervjun med mig och unga KRIS på P3 Nyheter i Almedalen. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Större partier måste ta ett större ansvar

Liberalt vägval

Brottsligheten fräter sönder samhällskontraktet