Vården måste vara trygg för medarbetarna




Det är oacceptabelt att hota de som tröstar, vårdar och räddar liv. Kunniga medmänniskor måste våga hjälpa oss, vilka vi än är, skriver Liberalerna.
Sjukvården är inte alltid fredlig. Patienter och anhöriga kan ha svårt att hantera starka känslor, aggression kan bli en del av svårt sjuka människors sjukdomsbild och när grovt kriminella får skador kan våldet följa med in i vården via vänner och fiender. Detta är inget nytt, men situationen är numera ohållbar.
Problemen har ökat med hela 50 procent sedan 2010. Enligt Arbetsmiljöverket har nära på varannan sjuksköterska utsatts. En av fyra läkare drabbades på ett år, enligt Läkarförbundet. Avvikelserapporter från hela landet beskriver stryptag, sparkar, slag och spottloskor mot sjukvårdspersonal.

Sjukhus har föreläsningar om hot och våld och trycker informationskort om att hot är oacceptabla och vapen förbjudna i sjukvården.
Alltfler sjukhus anställer ordningsvakter med rätt att visitera och bära skjutvapen.
Vi har att göra.

Främst vill vi förebygga. Våld har ofta sin början åratal innan det inträffar. Skola, socialtjänst och arbetsmarknad måste kunna motverka utvecklingen - inte minst måste socialtjänstlagen ge möjlighet att tidigare och tuffare hjälpa unga människor att välja en annan väg. Vi vill också att kommuner får ekonomiskt stöd för sociala tvångsinsatser för unga brottslingar, så att de får en ny chans, var de än bor.
Sjukvården ska vara trygg. Vi vill att sjukhus enklare ska få tillstånd att använda metalldetektorer, för att i hotade situationer kunna hitta vapen och skydda patienter, anhöriga och anställda. Dessutom har vi krävt att påföljderna skärps för den som hotar eller är våldsam mot sjukvårdspersonal och andra samhällsviktiga yrken.
Den nya brottsrubriceringen blåljussabotage är välkommen, men vi vill att den ska skydda alla som räddar andras liv med risk för sitt eget. Hela rättskedjan behöver dessutom stärkas, alltifrån polis och Nationellt forensiskt centrum, till domstolsväsende, kriminalvård och ungdomsvård. Eftersom patienter ibland hotar den som räddar deras liv kan dessutom sekretesslagstiftningen behöva ses över.
Vi får inte väja för detta. Någon gång behöver vi alla vård, vare sig vi är välordnade Svenssons eller hamnar snett i livet. Då ska sjukvården vara trygg för både oss som patienter och för medarbetarna. Som förtroendevalda kommer vi att göra vårt yttersta för att uppnå detta.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Lagring av trafikdata och bötesbrott

Värna den som skapar - inte den som stjäl.

Eleverna har rätt till en likvärdig skola - det är dags att förstatliga skolan!