Barn har rätt till sina föräldrar


I fredags träffade jag och Maria Ferm (MP) Maria Ahmed och hennes klasskamrater. Det var ett mycket gripande möte. Marias öde engagerar. Hennes kamp för att hennes pappa ska få stanna i Sverige lämnar igen oberörd.

Maria Ahmed kom till Sverige som ensamkommande flyktingbarn för tre år sedan. På sin väg från Afghanistan splittrades familjen. Maria hamnade i Örebro – ensam. Hon var bara nio år gammal.

2013 lyckades hennes pappa ta sig till Sverige för att återförenas med sin dotter. Lyckan var stor. Men i somras fick Marias pappa avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd. Sedan dess har Maria och hennes klasskamrater engagerat sig för att Marias pappas ska få stanna. De har skrivit protestlistor, kontaktat media och sökt upp politiker.

Inget barn ska behöva uppleva det som Maria nu tvingas gå igenom.  Min mening är att barn och föräldrar ska ha rätt till att återförenas - barn har rätt till sina föräldrar. Idag har föräldrar rätt att återförenas med sina barn men samma rättighet gäller inte barnen. Hade Marias pappa varit den som först kom till Sverige, fått uppehållstillstånd så hade Maria också fått stannat. Men nu när Maria (barnet) är den som först kom finns inte samma möjligheter. Svensk lagstiftning måste därför ändras. En viktig pusselbit i detta arbete är att göra FNs Barnkonvention till svensk lag.

 
Läs om beöket här:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Större partier måste ta ett större ansvar

Vivalla och böneutrop

Antisemitism