Misärporr, Kändisdjungeln 2 eller Inlåst?

Idag har en ny tv-serie premiär i TV4. Programmet heter Inlåst och
här får vi "följa ett gäng unga killar som på olika sätt har brutit mot lagen – det handlar om allt från mindre stölder till grov misshandel. Med sina föräldrars medgivande och stöd flyttar de in på anstalten i Västervik för att få ett smakprov på hur det är att sitta inlåst och isolerad från sina närmaste."

Det skall bli spännande att se vad det blev av detta socialrealistiska tv-projekt. Jag hade en del samtal med produktionsbolagets researcher i våras. Hoppas verkligen att det blir bätte än Kändisdjungel, men det kan inte vara så svårt.

Det behöver inte vara skadligt för unga att bli inlåsta en tid om det faktiskt begått brott. Med rätt stöd, behandling och utbildning under tiden kan denna tid bli vändpunkt i deras kriminella liv. De kommer bort från gatan och andra destruktiva miljöer. När jag i mitt arbete på Örebro tingsrätt gick igenom personalia hos unga kriminella i domstol brukade det bli lätt att bli uppgiven. Sida upp och sida ner vittnar i regel om problem i hemmet, problem i skolan och problem med andra relationer. Att den unga länge varit "känd" i skolan, hos socialtjänsten och hos polisen har inte garanterat något ingripande. Då kan en "short sharp chock" var ett sätt att få det friska hos dessa ännu unga att ta över det destruktiva och våldsamma. Sådant framgångsirkt arbete sker i verkligheten dock rimligen inte med tv-kameror påslagna, stylade medverkande och poserande på lagbildsliknande bilder. I alla fall inte som avgörande framgångsfaktorer.

Politiskt är projektet väldigt kontroversiellt. Att kräva tidiga och tydliga insatser mot unga kriminella är inte självklart för alla. Tyvärr. Det samma gäller synen på att ens låsa in en ung våldsverkare en natt för att markera allvaret i en viss brottslighet.

Bra TV är svårt när det gäller svåra saker. Jag fick bita ihop rejält för att inte tappa fattningen när jag själv för en tid sedan medverkade i tv-programmet Debatt från Göteborg. Här fick vi sitta och lyssna på när vuxna, i all fall misstänkta kriminella, och in några fall sannolikt dömda, krävde en ungdomsgård. Eller när programledaren i programmet tackade att dessa misstänkta var med med i TV och för deras mod (!) därmed. Dessutom var mediaupplägget sådant att det var polisen som var "åtalad". Vi vet att "medabekräftelse" troligen inte bara är en marginell faktor för t ex våldsamheter som bränder och stenkastning i vissa förorter i Sverige.

Jag utgår ifrån att den på många sätt kloka Ann-Britt Grünewald inte medverkat i ett skräpprogram. Richard Zamani, en mentorerna, har jag träffa många gånger. Hans egen berättelse är sorglig. Rätt många från hans ungdom är döda eller sitter ännu inne. Richards verklighet har varit en av många drivkrafter för att utveckla Folkpartiet liberalernas rättspolitik. Jag ska i all fall försöka titta ikväll.

Läs fler kommentarer om programmet i DN, och i HD.

Kommentarer

Elin sa…
Jag satt också klistrad!
Men det är en otrolig kontrast i jämförelse med säkerhetsfängelset Polunsky Unit i Texas. :)

Kram/ kusinen

http://whoframedjoanna.bloggsida.se

Populära inlägg i den här bloggen

Stolpskott av Lagrådet om drogtester av barn

Varning för hashromantik på hög nivå

Narkotika, barn, lagråd och proportioner